Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı Kara Dut Ağacı

Example HTML page

Kara Dut altında dilek

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan Hacı Bektaş-ı Veli dergahında Hoca Ahmet Yesevi’nin Türkistan’dan fırlattığı asadan yetişen kara dut ağacı altında dilek tutup dallardan dut düşmesi için dua ediyorlar.

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi içinde Balım Sultan türbesi önünde Hacı Bektaş Veli’den kalma bir karadut ağacı gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Ağacın toprağa yakın kısmı yanıktır. Dut Ağacının bir tarafı yeşermekte bir tarafı ise kurudur. İnsan’ın içinde bir tarafı ölümlü beden ve diğer tarafı ölümsüz ruh misali gibi bu kara dut ağacın bir tarafı dut vermeye devam eder diğer tarafı ise kurudur.

Menkıbeye göre, Hünkâr Hacı Bektaş Veli, Ahmed Yesevi’den emanetleri alır ve  erkâna uygun bir şekilde tıraş edilir ve Ahmed Yesevi’ye biat etti . Hoca Ahmed Yesevî, Ocakta ucu biraz yanmış odunu  Anadolu yönüne fırlatır.

Suluca Karahöyük’ü kendine yurt edin.

Ahmed Yesevi ona dört manevî emanet ve bir icazet verir. Kendisine: “Ey Bektaş işte nasibini aldın, müjdeler olsun, kutbü’l-aktablık senindir, kırk yıl hükmün vardır. Şimdiye kadar bizimdi, bundan sonra biz burada çok kalmayız, ahirete göçeriz. Seni Rum’a (Anadolu’ya) gönderiyoruz. Suruca Karahöyük’ü de sana yurt verdim. Rum (Anadolu) abdallarına seni başkan yaptık. Orada gerçekler (ermişler), abdallar ve sermestler çoktur. Doğru meşrepleri ve yol soyları Muhammed Ali’ye çıkar. Fakat tarikat bilgileri azdır. Seni onlara baş yaptık. Artık burda kalma, yola çık.” der.

Hacı Bektaş rum diyarına güversin donuna gelir ve Suluca karahöyük tepesinde bir kayanın üstüne konar. Son yıllara kadar konduğu kaya burada durmaktaydı ve kayanın üzerinde güvercinin ayak izleri vardı. Şu anda bu kayanın akıbeti hakkında bilgimiz yoktur.

Hacı Bektaş, köseğiyi Suluca karahöyük’de yeşermiş olarak bulur.  Yesevî kerametiyle yeşeren bu dut ağacı hala karadut vermeye devam eder.  

Hacı Bektaş yeşeren bu alana dergahını kurmuştur. Yüzlerce yetiştirdiği derviş ile yüzyıllar boyunca sevgi ve hoşgörünün merkezi olmuştur.

Dergaha gelen ziyaretçiler bu dut ağacının altında bekleyerek kendiliğinden yere düşen karadutları şifa niyetine yemekte kimisi de hastalarına vermektedir.

Ahmet Yesevi’nin yolundan yürüyen Hacı Bektaş- ı Veli; Muhammed Ali yolunun ahlak, sevgi, hizmet ve sırlarla dolu hoşgörüsünü insanlara barış güvercini misali aydınlık olmaya devam etmiştir.



Nihat Vural

www.cemhaber.com

18.08.2019

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

29Daha fazla mesaj var Hacıbektaş Kategori
Sizin için önerilen
Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam

Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam Hacı Bektaş, doğumundan altı ay geçince şehadet...