Zuhurat Baba ve Zuhurat Baba Türbesi

Example HTML page

Zuhurat Baba Kimdir?

Fatih Sultan Mehmet padişahlığında Osmanlı orduları 1453 yılında İstanbul’u kuşatır. Savaş çetin geçmektedir. Bizanslılar ise sur dışında bulunan bütün su kuyularını zehirler. Savaşın en yoğun şiddette ve zorlu anlarında Osmanlı ordusunda su ihtiyacı belirir. Su ihtiyacı o kadar artar ki ordunun başarısını olumsuz etkilemeye başlar. İşte tam bu anda Hızır gibi aksakallı bir dede su kırbası ile belirir, zuhur eder. Haydar-ı Kerrar gibi tekrar tekrar susayan askerlere su verir.

Savaş Osmanlı’lar tarafından kazanılıp İstanbul feth olununca ordu içinde su veren aksakallı dede adeta dilden dile anlatılır. Bu anlatım sonucunda zuhur eden ve kim olduğu bilinmeyen bu aksakallı dedenin bugün Bakırköy ilçesinde ismini aldığı Zuhurat Baba mahallesinde şu an türbesinin bulunduğu yerde kanlar içinde cansız bedenini bulurlar. Birkaç kişinin susuzluğunu giderebileceği Küçük bir kırba ile koca bir orduya su vermesi ve bu suyu nereden bulduğu sır olarak kalır.

Aksakallı dedenin Gayb erenlerden olduğuna kanaat getiriler ve adına Zuhurat Baba ismini koyarlar. Bedenini buldukları yere defnederler. O gündün beri Zuhurat Baba’nın Allah dostu ermiş bir kişi olduğuna inanılarak kabri ziyaret edilmektedir. Halk arasında Zuhurat Baba’nın kerametleri ile ilgili bir çok söylence bulunmaktadır.

Zuhurat Baba Türbesi – Bakırköy

Zuhurat Baba Türbesi, İstanbul / Bakırköy ilçesinde ki Ataköy 3-4-11 mahallesindedir. Küçük bir parkın içinde bulunan türbe sürekli ziyaretçilere açıktır. Özellikle kadınlar olmak üzere her yaştan ziyaretçi bu türbeyi ziyaret etmekte ve Zuhurat Baba aşkı ile dualar etmekte ve dilekte bulunmaktadır.

Zuhurat Baba Çeşmesi

Bakırköy´de Zuhurat Baba Caddesi´nde parkın içindedir. İstanbul´un fethinde Osmanlı Ordusu´nun su ihtiyacını karşılayan Zuhurat Baba’nın türbesi de çeşmeye yakındır. Çeşmenin üzerinde yer alan Sultan II. Mahmud´a ait tuğra. Bir zamanlar Baruthane sınırları içindeki bir taş ya da bir çeşme üzerinde yer alan bu tuğra sonradan getirilip Zuhurat Baba Çeşmesi´nin üzerine yerleştirilmiş olduğunu Bakırköy Belediyesi´nin Mart 2005 sayılı yayınlarından öğrenmekteyiz. (Suvakfı)

01.06.2022

Cemhaber.com

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

52Daha fazla mesaj var Erenler Kategori
Sizin için önerilen
Isparta Veli baba Sultan Serinket-Uluğbey

Veli baba Sultan Türbesi nerede? Veli Baba Sultan Türbesi Isparta ili Senirkent ilçesinin 3 km...