19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu olsun
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı
19 Mayıs Gençlik ve spor bayramı 1926 yılında ilk olarak Gazi Günü ismiyle Samsun’da kutlanmıştır. 24 Mayıs 1935’te Atatürk Günü ismiyle remi olarak kutlanmıştır.
Beşiktaş’ın girişimi ve organizasyonu ile Fenerbahçe Stadı’nda yapılan 19 mayıs kutlamaları Galatasaray ve Fenerbahçeli tüm sporcuların katılımı ile Spor Günü haline gelmiştir.
Sporcular tarafından benimsenen bu ilk kutlamadan sonra gerçekleşen ilk Beşiktaş kongresinde Kurucu üye Ahmet Fetgeri Aşeni’nin “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl yapılamasını önermiştir. Spor Kongresinde yapılan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk’ün onayı ile yasalaşmıştır.
20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaya başlanan ulusal bayram 12 Eylül Askeri ihtilalinden sonra adı den sonra “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirilmiştir.
Kanımızca Atatürk’ün yolundan yürümek her Türk genci için değerli bir görevdir. Atatürk’ün yoluna uygun olan bu bayramın “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmasıdır. Atatürk’ün kanunlaştırdığı bu isme ilave yapmak Atatürk’ün isteği değildir.
19 Mayıs 1919 Ulusun doğum günüdür
13 Kasım 1918 günü İstanbul’un İngilizler tarafından işgal edildiği gün İstanbul’a giriş yapan Mustafa Kemal Yıldırım Orduları komutanı olarak İngiliz işgaline karşı direndiği için Padişah tarafından çağrılmıştır.
“Geldikleri gibi giderler” sözünü bu işgal günü söyleyen Mustafa Kemal bu sözünün gereği olarak hemen çalışmalara başlamıştır.
İstanbul’da kaldığı son altı ayda Mustafa Kemal kurtuluş ve özgürlük için başta Padişah olmak üzere devletin ve toplumun ileri gelenleri defalarca görüşmüş ve bu görüşmelerin sonunda Padişah ve İstanbul’un ülkenin kurtuluşu için bir çözüm ve yol bulamadıklarını İngilizlerin himayesini kabul etilkerini görmüş ve Kurtuluş mücadelesini bir gurup arkadaşı ile başlatmıştır.
Atatürk 19 Mayıs 1919 ulusal bağımsızlık mücadelesini başlatmak için 16 Mayıs 1919 günü İstanbul’dan Bandırma vapuru ile Samsun’a çıkmış ve özgürlük meşalesini yakmıştır
Atatürk Türk ulusunun doğum günü olarak kabul ettiği 19 Mayıs 1919 tarihini aynı zamanda kendi manevi doğum günü olarak kabul etmiştir.
Cumhuriyet Gençlere Emanettir.
“Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.” Atatürk
“Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” Atatürk
Bandırma Vapurunda Atatürk ile beraber gemi kaptanı İsmail Hakkı Durusu dışında 18 kişi eşlik etmiştir. Bu 18 kişinin adları şöyleydi: Refet BELE, Kâzım DIRIK, İbrahim Talî ÖNGÖREN, Mehmet Ârif AYICI, Hüsrev GEREDE, Refik SAYDAM, Cevad Abbas GÜRER, Mümtaz TÜNAY, İsmail Hakkı EDE, Ali Şevket ÖNDERSEV, Mustafa Vasfi SÜSOY, Arif Hikmet GERÇEKÇI, Abdullah KUNT, Muzaffer KILIÇ, Fâik AYBARS, Memduh ATASEV
Atatürk’ün “Bütün ümidim gençliktedir.” Sözüne uygun olarak bayramın gençler tarafından kutlanması ve anlamına uygun bir gelecek için örnek olması dileğimizdir.
19 Mayıs 1919 sömürgeciliğe karşı Dünya’da ilk özgürlük meşalesinin yakıldığı gündür. Gençlik ve Spor Bayramı Ulusumuza kutlu olsun.
Hacıbektaştv
18.05.2019