23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Example HTML page

23 Nisan Milli Hakimiyet Bayramı olarak başladı

23 Nisan Ulusal egemenlik ve çocuk bayramı Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti milli ve resmi bayramlarından ilkidir.

23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük millet meclisi işgal altında zor şartlarda Ankara’da açılmıştır. İlk açılışa 337 milletvekilinden sadece 115’i katılabilmiştir. Millet meclisi vatanın kurtuluşu ve milletin bağımsızlığı mücadelesine başlamıştır.  1 Kasım 1922’de saltanat kaldırılarak milletin hakimiyetini bir kişiden alınıp halka verilmesi ve Millet meclisinin egemenliği için 23 Nisan 1923 yılında hâkimiyet-i milliye bayramı (Milli Hakimiyet Bayramı) olarak kutlanmıştır.

23 Nisan Nisan Ulusal egemenlik ve Çocuk Bayramının tarihi

Yahya Galip Kargı TBMM önerge ücerinde konuşurken

Yahya Galip Kargı TBMM önerge ücerinde konuşurken

Yahya Galip Kargı 23 Nisan’ın ulusal bayram olması olması için verdiği önergeye çıkan muhalif seslere Yahya Galip cevap verir. Eğer millet sizin düşüncelerinizde olsaydı bu meclis toplanmazdı, bu öyle mutlu bir gündür ki millet kurtuluş beratını o gün almıştır. İnşallah sonsuza kadar böyle devam edecektir. Bugünü semadaki melekler bile kutluyor, der Yahya Galip Bey ve milletvekili Şefik İnce Beyin girişimi ile 23 Nisan 1921 Çocuk Bayramı olarak ilan edilir.

İki maddeden oluşan kanunun birinci maddesinde, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk yevmi küşadı olan 23 nisan günü milli bayramdır.”, ikinci maddesinde ise “tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına büyük millet meclisi memurdur.” ifadesi yer alır.

Hakimiyet-i milliye bayramı; hakimiyetin halka ait olması olarak kutlanırken, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan çocukları sevindirmek için amacıyla çocuk bayramı 23 Nisan 1929 yılında kutlanmaya başlamıştır.

23 nisan 1927’de Çocuk esirgeme kurumu “çocuk bayramı” olarak etkinlikler düzenlemiştir. Kurum, 23 nisan 1923’te millî bayram için pullar bastırmış ve satmıştır. 23 nisan 1924’te hâkimiyet-i milliye gazetesinde “bu gün yavruların rozet bayramıdır” ibaresi yer almıştır. Çocukların 1933 yılında Atatürk’ün huzuruna çıkarılmaları gelenk haline gelmiştir.

23 nisan, 27 mayıs 1935 tarihinde çıkarılan ulusal bayram ve genel tatiller hakkında kanun ile “ulusal egemenlik bayramı” olarak kutlanmaya devam edildi.

Kanunun ikinci maddesinin b fıkrasında, “ulusal egemenlik bayramı; 22 nisan öğleden sonra ve 23 nisan günü” ifadesi yer aldı.1981 tarihli ulusal bayram ve genel tatiller hakkında kanun’da, 20 nisan 1983’te yapılan değişiklikle, 23 nisan ulusal egemenlik bayramı’nın adı, “ulusal egemenlik ve çocuk bayramı” olarak değiştirildi.

TRT’nin öncülüğünde 1979’da Unesco’nun çocuk yılı ilan etmesi ile altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta Çocuk bayramı olarak kutlanmıştır. Her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen çocuklarının misafir edildiği bayram Dünya’da çocuklara armağan edilen ve kutlanan tek bayramdır

Atatürk diyor ki:

“bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.”

“Ancak hür fikirlere sahip olan insanlar vatanlarına faydalı olabilirler ve onlardır ki vatanlarını kurtarıp muhafaza etme kudretine malik olurlar.”

“Millî egemenlik uğrunda canımı vermek, benim için vicdan ve namus borcu olsun.”

“Yabancılardan insaf ve iyilik dilenmek gibi bir ilke yoktur. Türk ulusu, Türk ilinin gelecek çocukları bunu bir an olsun akıllarından çıkarmamalıdır.”

Milletimize ve bütün dünya çocuklarına kutlu olsun.

24.04.2019

Hacıbektaştv

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18Daha fazla mesaj var Atatürk Kategori
Sizin için önerilen
Yüz yıldan Kemale – Cumhuriyet’in yüzüncü yıl anısına

Yüz yıldan Kemale – Cumhuriyet’in yüzüncü yıl anısına Yaşa Mustafa KemalCumhuriyetin ileHalkın Gülecek DaimYüz yıldan,...