Hacıbektaş Beştaşlar ve Mucizesi

Example HTML page

Beştaşlar ve Hacıbektaş

Beştaşlar; Hacıbektaş İlçe merkezinin 5 Km. kuzeyinde, Çivril köyü yakınlarında yer alır. Vilayetname ve sözlü gelenekte anlatıldığına göre: Hacı Bektaş Veli Kadıncık ananın evine yerleştikten sonra bir gün davarları gütme sırası İdris Hoca’ya gelir.  Hacı Bektaş Veli ev halkının işlerinden dolayı onların yerine davarı güder. O zamanlar davarlar ortaklaşa güdülür ve sıra ile her evden bir kişi bu görevi yaparmış.

Hünkar toplanan davarları mucur yolu üzerinde Beştaşlar denilen yere getirir. Hacı Bektaş ve Kadıncık ana hakkında iftira ile dedikodu edene İdris’in kardeşi Saru’da kurala uygun olarak ineklerini tarla sürmeye giderken Beştaşlar da sürüye katar.  Hünkar; “Sarı sen ineklerini sürüye karma senin ineklerini ben gütmem ve kurt yer der”. Sarı, sıranın İdris’te olduğunu bildiği için Hünkar’ın üç defa “ineklerini sürüye katma” demesine rağmen inekleri bırakır gider.   Hacı Bektaş kendisine Taşları şahit kılar ve Taşlar benim şahidim olsun der.

Hacı Bektaş akşam olunca davaları otlatarak köye getirir. Sarı gelerek kendi ineklerini sorar. Hacı Bektaş; “ben sana ineklerini sürüye katma demedim mi? Senin ineklerini Kurt yedi “der. Sarı, Beştaşlar bölgesine gider bakar ki iki ineği kurt yemiş iki inekte orada otlamakta.

Beştaşlar dile gelir, Şahitlik eder

Bunun üzerine Sarı Hünkar’dan zararının karşılanmasını ister. Hünkar bu talebi kabul etmeyince köylülere Hünkar’ı şikayet etmekle kalmaz birde kadıya şikayet eder. Kadı teftiş için köylüler ile beştaşlar bölgesine gelir ve Sarı ile Hünkar arasında geçen konuşmaları dinler. Hünkar’ın  “Allah’ın huzurunda taşları şahit gösterdim” sözüne “hiç kuru taştan şahit olur mu?” derler. Hünkar elini kaldırınca beştaş öne çıkarak gelir. Beştaşlar; Hünkarın “Sarı ben senin ineklerini gütmem ve taşlar şahit olsun” sözünü üç kere söylediğini dile gelerek söylerler. Köylüler imana geldiği halde kadı bu mucizeyi gördüğü halde imana gelmez ve Hünkar’a “Sen büyücüsün, sihir yapıyorsun” der. Bunun üzerine Hünkar kadıya dönerek “sen de taş ol” der. Kadı hemen beştaşların büyülüğünde taş haline gelir. Yüce Tanrı’nın izni ile meydana gelen bu keramet karşısında Hünkar’a niyaz ederler.

Sarı’nın ise ismi İnkar Sarı olarak kalır ve hala günümüzde bu isim ile bilinir ve anılır.

O gün bu gündür Allah’ın velilerinin Serçeşmesi olan Hacı Bektaş-ı Veli’nin kerameti dilden dile yayılır ve ziyaretçiler “Beştaş” olarak adlandırılan taşları ziyarete gelirler.

Bu bölgede bir cemevi, prefabrik yapılar, ağaçlık bir alan bulunur. Ziyaretçiler için ayrıca kurban pişirme ve yeme alanları ziyaretçilerin hizmetine sunulmuştur.

cemhaber.com

11.04.2019

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

29Daha fazla mesaj var Hacıbektaş Kategori
Sizin için önerilen
Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam

Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam Hacı Bektaş, doğumundan altı ay geçince şehadet...