Hünkar’ın İki Ak Gül Bir Kırmızı gül Kerameti

Example HTML page

Hünkar’ın İki Ak Gül Bir Kırmızı gül Kerameti

Hünkar Haı Bektaş-ı Veli, Kadıncık’ın evine yerleştikten sonra ikisi arasında dedikodular başlar. Kadıncık’ın kocası İdris’in kardeşi Sarı bu dedikodulara öncülük eder ve kardeşi İdris’e kötü sözler söyler. İdris Sarı’ya Hünkarın velayet sahibi gerçek bir er olduğunu gördükleri ile anlatır. Sarı yine inanmaz ve dedikoduya devam eder.

Sarı; Hünkar’ın üç kere erbain çıkardığını görür. Yıkılan duvarı düzelttiğini görür.  Ayrıca Hünkar’ın Nurettin hocaya (caca) yapyığı bedduanın tutuğunu görür. Beş taşların dile gelip konuştuğunu görür. Sarı; kerametleri görmesine rağmen inanmaz.

Hünkar, Sarı’yı bahçeye götürür.

Yine Sarı, Kadıncık’ın evine aynı fikirler ile gelir. Bu durum Hünkar’a malum olur. Hünkar; Sarı’yı bahçe görmeye davet eder. Tekke’nin yanında elma ağacının altına gelirler. Hünkar; “Sarı, canımız elma ister çık ta ağaca elma topla,” der. Zaman zemheridir. Sarı, “kış günü dalda yaprak yok, dökülmüş. Meyve bu ağazta hiç bu zaman olu mu?” der.

Bunu üzerine Hünkar, Bismillah deyip ağaca çıkar. Yüce Tanrı’nın kudreti ile ağaç anında yeşerir, çiçek açar ve elma verir.

Hünkar; “Sarı, yukarı bak, elmaların hangisi iyi ise onu toplayayım” der. Yukarı bakınca Hünkar’ın bacak arasını, edep yerini görürü. Hünkar’ın edep yerinde iki beyaz, biri kırmızı üç gül açmış. Hünkar, dalları silkeleyince elmalar dökülmeye başlar. Hünkar ın manevi derecesini görüp başını yere eğip düşündü, anladı ki bu er evliyadır. Kadıncık ile aralarında kendi zanlarının doğru olmadığını anlaması ile Hünkar’a inanıp teslim olur.

Sarı’nın İmana gelip af dilemesi

Ey erenler şahı eksiklik yaptım, günah işledim. Hatalarımdan pişmanın beni bağışla, der.

Hünkar “Ey Sarı koltuk altından kabarcıklar çıkıp, vücudundan sarı sular aksın. O kadar inkar ettin. Sarı bunu duyunca Hünkar’ın ayaklarına kapanıp af diler. Hünkar “ok yaydan çıktı” der.

Sarı ölümüne kadar Hünkar’a bağlı yaşar. Sarı’nın ölümünde koltuk altında kabarcıklar çıkıp, gövdesi şişer ve vücudundan sular akar.

Ağaçtan toplanan elmaları Kadıncık Ana’nın evine getirirler. Sarı olanları İdris, Kadıncık ve köy halkına anlatır. Duyanlar gelip Hünkar’ın elini öpüp ayağına kapanırlar.

O elmaların bazılarını Kadıncık köy halkına dağıtır. Bir kısmı ise saklanır, derdi olanlara şifa olarak dağıtılır. Hasta olanlar şifa bulur, fakir olanlar berekete kavuşur.

Nebi ve Veliler Nur olandır

Ey hakikat yolcusu Nebi ve Veliler nefislerini ıslah edip büyük savaşı (cihat-ı ekber) kazandıkları için onlar beşerin zaaflarından ve zanlarından uzaktır. Hz. Musa Tur-u Sina’da, Hz. İsa çölde, Hz. Muhammed Hira mağarasında günlerce dua ile oruçlu geçirdiler, erbain çıkardılar. Onların nefisleri nurun ve aklın emrinde olduğu için her türlü nefsani arzulardan uzaktırlar.

Kaynak : Hacı Bektaş-ı Veli velayetnamesi

Yayın : 10.01.2023

cemhaber.com

 

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

26Daha fazla mesaj var Hacı Bektaş Veli Kategori
Sizin için önerilen
Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam

Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam Hacı Bektaş, doğumundan altı ay geçince şehadet...