Garip Dede Dergahı ve Türbesi

Example HTML page

Garip Dede Kimdir?

Yüce Tanrı; Adem ile başlayan güzel ahlak yolunu Son Resul Muhammed Mustafa ile tamladı ve Velilik yolu İmam Ali ile devam ettirdi.

Garip Dede işte Muhammed Ali neslinden ve yolundan olan ulu bir evliya olarak yaşamını insanlığa hizmet ile sürdürdü. Garipler, yetimler, yoksullar, dertliler nerede var ise oralarda Garip Dede gönüllü olarak hizmet sürdürdü.

Bugünkü türbenin yakınında bir yerleşim yeri bulunmaktaydı. Nurani yüzlü, ak sakallı, bir dede bütün köyü dolaşarak Allah rızası için bir lokma istedi. Yerleşim yerinde ne kadar ev var ise tek tek kapılarını çaldı.

“Açım, Allah rızası için bir lokma. “

Hangi kapıyı kaldı ise ya azar işitti ya da terslendi. Her kapanan kapı ile gönlü viran olarak son kalan eve kadar geldi ve kapıyı çaldı. Acaba Allah’ı seven merhametli bir kişi var mıydı bu yerde?

-“Buyurun ne istiyorsunuz?” diye bir ses kapının arkasından gelir. “

“Ben yaşlı biriyim.,Açım. Allah rızası için bir lokma verimisiniz?”

Kapıyı dul bir kadın açar ve Garip Dede’ye lokma vererek karnını doyurur.

Garip Dede dua ettikten sonra, kadına;

“Çocuklarını al ve burayı terk et, sakın arkana bakma” der.

Kadıncağız çocuklarını alır ve köyden uzaklaşarak tepenin başına gelir. Yaşlı Dedenin sözleri aklına gelir ve arkasına bakar. Gördükleri karşısında hayrete düşer. Yerleşim yeri çökmüş ve suların altında kalmış olduğunu görür.  

Çökmece olayı zamanla Çekmece ismi ile değişmiş ve bu göl Küçük Çekmece ismi ile anılmıştır. Garip Dede ise sırrı açığa çıktığı için şimdiki türbesinin olduğu yerde Hakka yürümüştür.

Garip Dede Dergahı

Allah dostu veli bir kul olduğu çökmece olayından sonra anlaşılmıştır. Garip Dede’nin kabrinin olduğu yerde zamanla bir tekke kurulmuştur. Tekke 1826 yılına kadar Hacı Bektaş Veli dervişleri tarafından bir irfan ve sevgi yuvası olmuştur. Dertlilere, gariplere kapısını açmış, ahlak, aşk ve hizmet yolunda Kamil-i Mürşit insan olma yolunda hizmet vermiştir.

Garip Dede dergahı, yeniçeri teşkilatının kanlı ve acımasızca lağvedilip yeniçerilerin öldürülmesinden sonra kapatılmış ve dergah yıkılmıştır. Bu dönemde birçok Bektaşi babası katledilmiş ve bazıları da sürgün edilmiştir. Geriye sadece Garip Dede kabri kalmıştır.

Garip Dede aşevi

Küçükçekmece Gölü’nün doğu ucunda bulunan Garip Dede kabrini üzerine 1995 yılından sonratürbe yapılmış, yanına ise aş ve cemevi inşa edilmiştir.

Günümüzde Garip Dede derneği ile hizmetler devam etmektedir. Bu mekan gariplerin, yoksulların, yetimlerin ve çaresizlerin sığındığı, dertlilerin derman bulduğu ulu bir makamdır. Dernek yöneticileri gönül yapmayı kendilerine amaç edinmeli ve Allah rızası için karşılıksız olarak hizmet vermeye gayret etmelidirler. Bu dergahta makam, saltanat, etiket, maddi zenginlik geçersizdir. Bu dergahta kar amacı gütmez, karşılıksız hizmet veriri. Bina yapmak marifet değildir. Gönül yapak marifettir.

Garip Dede yaşamı boyunca gönüller yapmış, maddi çıkarlardan uzak durmuştur. Gariplerin duasını almak, garipleri sevindirmek Yüce Tanrı katında değerini bu olay bir kez daha bize hatırlatmaktadır.

Bugün Küçükçekmece –Avcılar arasındaki yan yolun hemen başlangıcında bulunan Garip Dede türbesi ziyaretçilerine açıktır.

www.cemhaber.com

25.11.2019

Nihat Vural

 

.

Example HTML page

2Yorumlar

  • Cemhaber dedi ki:

    Bedri bey orası eskiden çöplüktü diyorsunuz. Bu hangi tarihler arasını kapsıyor. 1826 da burada kapatılan bir tekkenin var olduğunu biliyormusunuz? Allah arapcadır, Tanrı ise Türkçedir. Yer yer iki ismi de kullanırız. Ayrıca her millet Yüce Tanrı’yı kendi bildiği lisanı ile çağırır. Peygamberden sonra yol Ehlibeyt’ten başlar. Halifelik devlet başkanı olarak sizin bahsettiğiniz şekildedir. Allah’ın ve Resulün halifesi kimler biliyormuzunuz?
    Her kişi inancında hürdür, değerlendirmenizi saygıyla karşılıyoruz.

    https://www.cemhaber.com/ehlibeyt-ne-demektir-ehlibeyt-kimdir.html
    https://www.cemhaber.com/kevser-suresi.html

  • Bedri dedi ki:

    Nasıl da uydurmuşsunuz orası eskiden çöplüktü şahidesi yok uydurma bi yer uydurma bi karakter.hem tanrı nedir Allah desenize zormu geliyor.Ayrıca Peygamberimiz (sav) dan sonra yol ebubekir efendimizden başlar bunu damı bilmiyorsunuz.azıcık tarih okuyun.Ali efendimiz son halifedir.Nasıl da insanları uyutuyorsunuz istediğiniz şeylere inandırmaya çalışıyorsunuz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

52Daha fazla mesaj var Erenler Kategori
Sizin için önerilen
Isparta Veli baba Sultan Serinket-Uluğbey

Veli baba Sultan Türbesi nerede? Veli Baba Sultan Türbesi Isparta ili Senirkent ilçesinin 3 km...