Delikli Taş

Example HTML page

Delikli Taş’tan geçen mutlu

“Delikli Taş”; manevi anlatımı ve tarihi mirası ile Hacıbektaş ilçesine gelen ziyaretçilerin uğrak mekanlarından biridir. Hacı Bektaş Veli külliyesinden sonra en çok ziyaret edilen yerdir. Hacıbektaş ilçesinin kurulduğu alanın üstündeki tepe veya dağın adıdır. Hacıbektaş Veli Sulucakarahöyük’e geldiği zaman Çilehane bölgesinin adı Arafat Dağı olarak bilinmektedir.

Arafat Dağı Mekke’de Hira mağarasını içinde bulunduran yerin adıdır. Hz. Muhammed peygamberliğini ilan etmeden önce Hira Mağara’sında günlerce ibadet ile meşkul olurmuş. İlk “OKU” emri Hz. Muhammed’e Hira mağarasında ibadet ederken gelmiştir.

Delikli Taş Hacı Bektaş Veli’nin Çilehanesidir.

Hacı Bektaş Veli Sulucakarahöyük’e ilk geldiği zaman önce Mesçite uğramıştır. Mesçitte köylülerin Hacı Bektaş’a ilgi göstermedikleri için Arafat Dağına gelerek Delikli Taş denilen kayanın içindeki mağarada kalmıştır. Mağara veya çilehane, insan nefsini temsil eder. Nefsini ıslah eden onu ruhunun emrine sokan kurtuluşa erer.

Çile çekmek; büyük savaş olan nefsi ıslah etmek veya nefis ile Cihat-ı Ekber ederek ruhu özgür kılmak demektir. Delikli taş iki kapılı bir han olan Dünya gibi bir kapıdan girilir ve ikinci delikten çıkılır.

Zaman Zaman Hacı Bektaş delikli taşa gelir burada ibadete çekilir sırlarla dolu manevi Dünya’ya dalarmış. Bazen misafirler ile burada görüşürmüş. Bir başka rivayete göre Hacı Bektaş Veli Hızır Nebi ile burada görüşmüştür.

Dünya büyük bir çilehanedir.

Hira Mağarası misali Delikli Taş manevi bir mesaj vermektedir. Bu dünya imtihan dünyasıdır. Her kim ki zorluklara katlanır, doğruluktan ayrılmaz ise hakikate ulaşır. Günahlardan arınan ancak kurtuluşa ulaşır. Delikli Taş’tan geçmek için günahlardan arınmak gerekir. Yüce Tanrı cömert ve merhametlidir. Hataları olan af isteyenler için mümkün olan delikli taştan geçmek, günaha tamamen batanlar için imkansızdır.

Hacı Bektaş Veli kırk gün delikli taşta halvete girmiş yani maddi alemden sıyrılarak manevi dünyasına dalmış, sırlarla dolu bu maneviyatı insanlara anlatmıştır. Kırk günü ifade eden Çile, bir ömrün zorluklarını ve nefsin isteklerini kontrol etmek, Yüce Tanrı’ya yönelmek ile son bulur.

Hacıbektaş ilçesine gelen ziyaretçiler “Delikli Taş” tan dualar eşliğinde geçerek ziyaretlerini anlamlı bir eylemle taçlandırır.

05.04.2019

Cemhaber

Nihat Vural

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

41Daha fazla mesaj var Genel Kategori
Sizin için önerilen
Yüz yıldan Kemale – Cumhuriyet’in yüzüncü yıl anısına

Yüz yıldan Kemale – Cumhuriyet’in yüzüncü yıl anısına Yaşa Mustafa KemalCumhuriyetin ileHalkın Gülecek DaimYüz yıldan,...