Ayasofya müze olarak ibadet devam ediyor

Example HTML page

Ayasofya Müze olarak ibadet hizmeti devam ediyor

Ayasofya’da ibadet devam ediyor. Evet yanlış duymadınız ibadet devam ediyor. Cami veya kilise olarak değil. Adalet, barış, kardeşlik ve inanç hürriyeti İbadeti devam ediyor.

İbadet kavramını kendi mekan, zaman ve kalıbı ile eşitleyen kişiler ise Ayasofya’nın tekrar cami olarak açılmasını istiyor.

Ayasofya’nın cami olarak açılmasını isteyen yurttaşların talepleri, müze olarak kalmasını isteyen veya kilise olarak açılmasını isteyen yurttaşların talepleri ile aynı değere sahiptir. Bu değer Yüce Tanrı’nın adaleti ve yasalarımızın eşitlik ve inanç hürriyeti gereğidir.

Ayasofya’nın cami olmasını isteyenler ise kendi dini bakışlarını ve siyasi hedeflerini dikkate alıyorlar. Ayasofya’nın cami olması için söylemlerde bulunuyorlar. Halkımızın Ayasofya’nın müze olması konusunda bir sorunu olmadığı halde inanç ayrışmasına sebep oluyorlar.

Ayasofya’yı ücret ödeyerek ziyaret eden Dünya’nın her yerinden insanların bazıları dualarını ziyaret esnasında gezerken ayakta yerine getiriyorlar. Onlar o kişilerdir ki, ayakta, otururken, yan yatarken hep Allah’ı zikrederler… Ali İmran-191 Bu duayı “Rabbini, öz benliğinin içinde yalvarıp ürpererek, bağırtılı olmayan bir sesle…Araf 205 gizli olarak anmaya devam ediyorlar.

Ayasofya’ya bakış açısı adalet, merhamet ve cömertlik ile olmalıdır. Benlik ve çıkar ile olmamalıdır. Savaş meydanlarında ömürleri geçmiş ilk cumhuriyet hükümeti İslam’ın ana mesajlarından olan barış mesajını benimsemiştir. İnsanlar arasında, ülkeler arasında, inançlar arasında barışı temin etmiştir. Devrimler ve Ayasofya barış anlayışına göre müze yapılmıştır.

Günümüzde müze olarak Ayasofya; cami, kilise, havra, cemevi gibi toplu ibadet mekanlarından daha fazla farklı inanca sahip insanları birleştiriyor.

Resullere İman esastır.

Öncelikle Nebiler arasında ayrım yapmak İslam’a aykırıdır. Her Nebiyi bir kabul etmek ise İslam’ın gereğidir.

De ki: “Allah’a, bize indirilene, İbrahim’e, İsmail’e, İshak’a, Yakub’a, torunlarına indirilmiş olana, Mûsa’ya, İsa’ya ve diğer nebilere Rablerinden verilmiş bulunana inandık. Onlardan hiçbirini ötekinden ayırmayız. Biz O’na teslim olanlarız.” ALİ İMRAN 84

İnanç çatışmasının tek nedeni vardır…

Doğrusu Allah katında din, İslam’dır. O kitap verilenlerin ayrılığa düşmesi ise sırf kendilerine ilim geldikten sonra aralarındaki ihtirastandır…..  Ali İmran-19

Kuran, İncil ve Tevrat ile sevgi mesajı…

Yazımızda verdiğimiz örnekleri Kuran, İncil, Tevrat üzerinden bilgiler ile desteklemek mümkün. ….Allah sizin için kolaylık ister; O sizin için zorluk istemez. Bakara-185 sözüne uygun Ayasofya konusunu kolaylaştırmak en iyi bir seçenektir.

Ayasofya’da Müze olarak yapılan bazı ibadetler

İyilik ibadeti : “o onlara iyiliği emreder, kötü ve çirkinden onları alıkoyar” Araf-157.

Birlik İbadeti : …İnsanlar bir tek ümmetten başka değilken ihtilafa düştüler… Yunus-19

Sevgi İbadeti : Ve biz seni ancak âlemlere bir merhamet/bir sevgi olman dışında bir şey için göndermedik. Enbiya-107

Adalet İbadeti : Bizim yarattıklarımızdan bir topluluk vardır ki, hak ile kılavuzlar ve yalnız onunla adalet sunarlar. Araf-181

İnanç Özgürlüğü ibadeti : Dinde baskı-zorlama-tiksindirme yoktur…Bakara-265

Barış İbadeti : Ey iman sahipleri! Hepiniz toptan barış içine girin… Bakara-208

Ayasofya’da inançlar ve kültürler arasında barış sağlanmıştır. Bu barışı devam ettirmek ülkemizin ve insanlığın yararınadır.

Yeryüzünde, orası barışa kavuştuktan sonra bozgun çıkarmayın… Araf-56

…. Yeryüzünde, orası barışa kavuştuktan sonra bozgun çıkarmayın. Eğer inanan insanlarsanız bu sizin için daha hayırlıdır. Araf-85

Cemhaber.com

Nihat Vural

07.07.2020

 

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12Daha fazla mesaj var Dünya Kategori
Sizin için önerilen
Sudi Prens : Vahabiliği ABD’nin talebi ile yaydık

Suudi Arabistan Veliaht Prensinden itiraf Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman 2018 Mart ayında...