Emin Baba Tekesi Bektaşi Kültürüne Tahsis Edilmelidir.

Example HTML page

Emin Baba Tekesi Bektaşi tarihi amacı dışında kullanılmaktadır.

Emin Baba (Kuyubaşı) Bektaşi Tekke ve Türbesi, Savaklar Caddesi No:1 Eyüp , İstanbul adresinde bulunmaktadır. Tekke İstanbul Büyük Şehir belediyesi tarafından onarılmış ve Bektaşi kültürünü yok sayan yandaş bir kuruma verilmiştir. Tekenin onarılması ne kadar iyi bir faaliyet olmuşsa tekkenin amacı dışında kullanılması da o kadar yanlış bir uygulamadır.

İstanbul Büyük Şehir belediyesi yeniden yaptırdığı Emin Baba Tekesi Bektaşi kültürünü yok sayan ve Bektaşi kültürü ile alakası olmayan AKP siyasetine yandaş bir kuruma devredilmiştir. Bu kurum Bektaşi kültür ve inancını yok saymaktadır. Bektaşi inanç kurumlarını yok saymaktadır.

Bir yandan mehter marşını siyasi mamacı için kullanan Siyasal Dinciler, diğer taraftan mehterin Pir Hacı Bektaş-ı Veli’yi yok saymakta adeta bu kültür ve inancı ortadan kaldırmak için çalışmaktadır.

Dini siyasallaştıran ve özünden uzaklaştıran bu tür dernek ve vakıflara Bektaşi tekkesinin tahsis edilmesi inanç, kültür ve kanunlar açısından kabul edilemeyecek bir husustur.

Adalet ve kalkınma Partisi devlet ve belediye gücünü kullanarak Emin Baba tekkesini Bektaşi kültür ve inancını yok sayan kuruma vererek Bektaşi kültürünü yok saymış ve kendi saltanatçı din anlayışını tekede uygulamaya sokmuştur.

Emin Baba Kültürüne kültürüne verilmelidir.

2019 Haziran yerel seçimler ile yeni gelen belediye yönetimi Emin Baba tekkesini Bektaşi kültürüne tahsis edilmelidir.

Teke Bektaşi kültür ve inancına tahsil edilmesi Hacı Bektaş-ı Veli gibi İslam ve Türk kültürünün örnek ve hoşgörülü zenginliğinin tekrar açığa çıkmasına katkı sunacaktır.

Bektaşiler aynı zamanda Cumhuriyet ve yasalara bağlı, evrensel insan haklarına saygılı kadın erkek eşitliğini, insan ve inanç eşitliğini destekleyen bir anlayışa sahiptirler. Din kisvesi altında yapılan yanlışlıklara Bektaşi inancına mensup yurttaşlar asla pirim vermezler.

Bektaşi kültürüne tahsil edilme yöntemi

Emin Baba Tekesi ya yönetimi belediyede olacak şekilde Bektaşi kültürüne açılabilir. Bektaşi kurum ve temsilcileri burada düzenlenecek programları planlayabilir ve uygulamaları yapabilirler.

İkinci seçenek ise Bektaşi kurumlarına tahsis edilebilir.

Her iki seçenek, Bektaşi öncüleri ve kurumları ile yapılacak işbirliği ve yasalar çerçevesinde yapılmalıdır.
Şeffaf, denetlenebilir, yasalara uygun bir uygulama toplumsal barışa ve İslam inancının doğru yaşanmasına katkı sunacaktır.

Kısaca Tekke

Emin Baba (Kuyubaşı) Bektaşi Tekkesi – 1867 yılında Sultan Abdülaziz’in annesi ve Bektaşi olan Pertevnial Valide Sultan tarafından yaptırılmış ve Bektaşi yoluna bağışlanmıştır.

1925 Tekke ve zaviyelerin kapatılması ile kapanan tekke İstanbul Büyük Şehir belediyesi tarafından restore edilmiş ve Tekke kültürü ile alakası olmayan bir kuruma verilmiştir.

NOT:Pertevnial Valide Sultan’ın Emin Baba’dan Nasipli olduğunu ve bu durumu bir Baba ve bir de Halife Baba’dan işittğini J.K Birge, ”The Bektaşi Order of Dervis ” isimli kitabında zikreder..

.

Nihat Vural
29.08.2019
www.cemhaber.com

Emin Baba Tekkesi
Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

41Daha fazla mesaj var Genel Kategori
Sizin için önerilen
Yüz yıldan Kemale – Cumhuriyet’in yüzüncü yıl anısına

Yüz yıldan Kemale – Cumhuriyet’in yüzüncü yıl anısına Yaşa Mustafa KemalCumhuriyetin ileHalkın Gülecek DaimYüz yıldan,...