Yanko Madran’ın Hacı Bektaş’a derviş olması

Example HTML page

Yanko Madran’ın Hacı Bektaş’a derviş olması

Hünkar Seyyid Muhammed Hacı Bektaş-ı Veli Hakka göçünce Osmanlı Beyi Sultan Gazi Murat üzüntüsünü ve bağlılığını göstermek için Hacıbektaş türbesinin yapımını üstlendi. Hacıbektaş türbesinin kubbesini sekiz köşeden, dergah dört ana kapıdan olması kararlaştırıldı. Sekiz köşe olması Hünkarı’ın yedinci İmam Musa-i Kazım’ın evladı Seyyid El Mücap’tan geldiği içindir.

Dört kapı olması ise Şeriat, Tarikat, Marifet, Sır-ı Hakiat’i yani Su, Ateş, Rüzgar, Toprak olan dört ana sırrı, dört meleği, dört kitabı, dört Peygamberi temsil eder.

Sultan Gazi Murat Yanko Madran isimli Ermeni Baş Mimarı türbenin yapımı için görevlendirdi. Yanko Madran kubbenin üstünde çalışma esnasında kiremitlerin kırılması ile aşağı düşer. Aşağı düşmeden önce sol elinde bir bardak su, sağ elinde ise su fıçısı tutuyordu. Kubbenin başından aşağı düştüğünde gönlüne gelen ilham ile

– Yetiş Ya Hacı Bektaş-ı Veli tut beni kurtar diye bağırdı.

Aşağı düştüğü zaman kendisine bir şey olmadığı gibi elindeki bardaktaki sudan bir damla dahi dökülmez. Sağ elinde tutuğu su fıçısı kırılmaz. Bu hikmetten sonra Baş mimar ne kadar parası varsa getirip türbeye bağışladı. Kurbanlar keserek Hacıbektaş Veli’ye gönül verir ve ikrar ile bağlanır. Bundan sonra 6 yıl dergahta hizmet etti. Bağlılığından dolayı Sadık Derviş ismi ine anıldı.

Sadık Derviş Hakka göçeceği zaman Hızır Lale’ya şu vasiyette bulundu. Benim kabrimi Hacı Bektaş Türbe kapısının eşik altına defnedin. Ben Hünkar’a aşk ile bağlandım ve ona hayram oldum. Hünkar’ı ziyarete gelenler benim kabrimi çiğnesinler girsinler. Böylece Hünkar’a layık olurum dedi.

Ey dostlar; Yanko Madran kafir değildi, İsa dininin Muhammed dini ile aynı hakikate ait olduğunu bilenlerden oldu. İsa’yı sevmemin Muhammedi sevmek, Muhammed’i semenin de İsa’yı sevmek olduğunun hikmetine vardı. Yanı İsa’dan vazgeçmedi. İsa sevgisine Muhammed Sevgisini de dahil etti. Hakkın yolunda hizmet ederek Erenlere karıştı. Hünkar’ın dergahında aşk ve hizmet ehli olanların bir olduğunu gördü ve onlardan biri oldu. Peygamberlere imanın gerçek manasını Hünkar’ın dergahında yaşadı ve yaşattı.

Bu gönül erlerine Aşk ile selam olsun…

www.cemhaber.com

Kaynak : Hacıbektaş Velayetnamesi

01.10.2018

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

26Daha fazla mesaj var Hacı Bektaş Veli Kategori
Sizin için önerilen
Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam

Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam Hacı Bektaş, doğumundan altı ay geçince şehadet...