Hacıbektaş Atatürk Evi Müzesi

Example HTML page

Mustafa Kemal’in Hacıbektaş’a gelişi

Hacıbektaş Atatürk Evi İlçe merkezinde bulunur, Gazi Mustafa Kemal Paşa ‘Sivas Kongresi’ sonrasında Ankara’ya dönerken 22-23 Aralık 1919 tarihinde Hacıbektaş’a gelmiş ve söz konusu evde Cemalettin Çelebi’ye misafir olmuştur.

Atatürk Evi, 19. yüzyılda kerpiç arasına hatıl atılarak inşa edilmiş olup, kamulaştırılma işleminin ardından, 2001 yılı içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeniden inşası sağlanarak müze olarak hizmete açılmıştır.

Kurtululuş savaşına başlamadan önce yapılan bu ziyaret ile Mustafa Kemal Hacı Bektaş-ı Veli’nin manevi desteğini almak üzere ziyaret etmiştir. Bektaşiler Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi ve saygı ile karşılamış ve ona gerekli desteği vermişlerdir.

Cemalettin Efendi’ye Cumhuriyet Müjdesi

Çelebi Cemalettin Efendi Mustafa Kemal Paşa’ya; “Paşa Hazretleri, cesaretli ve basiretli idarenizde Türk Milletinin düşmanı kahredeceğine inancım sonsuz. Yüce Allahın milletimize müyesser edeceği zaferden sonra Cumhuriyet ilanı düşünüyor musunuz?” diye sorar,

Mustafa Kemal Paşa bunun üzerine, “O mutlu günün ilanına kadar aramızda kalmak kaydıyla, evet Çelebi Efendi Hazretleri” diye yanıt verir. İşte bu konuşmanın geçtiği ev günümüzde müze olarak ziyarete açıktır.

Atatürk’ün Hacıbektaş’ı ziyareti, her yıl 22 Aralık tarihinde düzenlenen etkinliklerle anılmaktadır. Atatürk sevgisi Hacı Bektaş-ı Veli sevgisinin bir devamı niteliğindedir.

Müzede etnografik eserler sergilenmektedir. Atatürk Evi Müzesi, Pazartesi günü dışında her gün açık olup, ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Adres: Zir Mahallesi, 50800 Hacıbektaş/Nevşehir
Telefon: (0384) 441 23 31

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

29Daha fazla mesaj var Hacıbektaş Kategori
Sizin için önerilen
Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam

Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam Hacı Bektaş, doğumundan altı ay geçince şehadet...