Teslim Taşı Nedir?

Example HTML page

Teslim Taşı Nedir?

Teslim taşı, Hacı Bektaş-ı Veli yoluna ikrar verip teslim olmayı temsil eden ve boyuna takılan on iki köşeli palenk taşından yapılan takıya denir. Bektaşi önderleri ve takmasına izin verilen dervişlerin Hacı Bektaş-ı Veli inanç ve kültürüne bağlılığını gösteren sembollerden biridir.

Teslim tası 1-1.5 cm kalınlığında, içe doğru on iki hilal seklinde ve on iki ucu olan  5-15 cm çapında ölçülere sahiptir.

Teslim Taşı manası

Bektaşi yolunu temsil eden bu taş, Allah. Muhammed, Ali’ye ikrar verip, ikrar almayı, Nebiler ve evliyaların yolunun bir olduğunu Hacıbektaş-ı Veli’nin de erenlerin serçeşmesi olduğunu kabul eder. Boyunlara, ibadet esnasında ikrar ve dua ile takılır.

On İki Dilimli olmasının manası

On iki dilimli olması on iki postu, on iki hizmeti temsil eder. Bu semboller Hacı Bektaş-ı Veli dergahında başta meydan evinde olmak üzere giriş kapılarının üstünde yer almaktadır.

On iki simgesi aynı zamanda her devrin on iki ulusunun Hak olduğunu ve bir olduğunu kabul eder. Bu ulular nefsini ölmeden önce öldürmüş Kamil-i Mürşit’i temsil eder. Adem’den başlayıp Hz. Muhammed’e kadar her nebinin devrinde on iki ile ilgili sembol vardır. On iki oğul, on iki kavim, on iki pınar, on iki havari, on iki imam, on iki ocak.

On iki sembolü en belirgin olarak Elif-i Taç’tan sonra başa takılan on iki dilimli Hüseyin-i Taç’dır. Hz. Hüseyin on ikilerin birleştirici sembolüdür. Bektaşi uluları başa Hüseyin-i Taç, boyuna Teslim taşı, bele ise palenk taşı takmayı kural haline getirmişlerdir.

Palenk taşı; Hacı Bektaş-ı Veli’nin tükürdüğü taşa denir. Bu taşta damar damar Hacı Bektaş’ı Veli’nin  tükürüğünün izleri çıkmaktadır. Bu taş sadece Hacıbektaş ilçesinde çıkmaktadır. Günümüzde ise palenk taşı nadiren bulunmaktadır. Yeni üretilen teslim taşı kolyelerinde Hacıbektaş taşları ile birlikte ise başka yöre ve ithal taşlarda kullanılmaktadır.

Teslim taşının tamamı Hz. Muhammed’i, on iki ucu Hz. Ali ve on iki imamları, bir yüzü Hz. Hatice’yi ve diğer yüzü Hz. Fatma’yı, deri ipi Hz. İsmail veya Seyyit Nesimi’yi, püskülü Halaç-ı Mansur’u teslim taşını üstündeki küçük köşeli taşın Hz. Hasan’ ve teslim taşının altındaki küçük taşın Hz. Hüseyin’i temsil ettiğine dair yazmalar ve bilgilerde bulunmaktadır.

Teslim Taşı Kolyesi

Hacı Bektaş Teslim Taşı Kolyesi Geçmişte derviş ve babaların taktığı, günümüze kalmış otantik ve tarihi takılardan biridir. Doğal Hacıbektaş taşından el emeği ve göz nuru ile üretilmiştir.

Bektaşi derviş ve babaların yola teslimiyetlerini gösterdiği için teslim taşı olarak adlandırılmıştır.

Günümüzde ise bu takı sevgi ve bağlılığın kişisel bir nişanesi olarak kullanılmaktadır. Taşın özelliğinin insan enerjisi üzerinde olumlu etkileri olduğuna inanılmaktadır.

Dervişlik ve babalık manevi bir makam olduğundan Teslim taşını takmak kimseye ayrıcalık kazandırmaz. Şık ve zarif bir takı olarak sevgi ve bağlılık nişanesi olarak takılmaktadır.

Saygıyı hak eden bu tarihi takıya gerekli özeni göstermek, bu takıyı takanlar için dikkat edilesi gereken bir husus olduğuna inanıyoruz.

Uğur getirmesi, sevgi belirtisi, sağlık, inanç gibi birçok konuda fayda umularak takılmaktadır. İnanç gurubu nadide takısı olan bu ürünü beğenerek severek üzerinde taşıyacak ve sizlere değerli duyguları hatırlatacak.

Teslim Taşı Kolyesi Satın Almak isteyenler www.birbiral.com marketini ziyaret edebilir.

Yayına Hazırlayan : Niihat Vural

28.07.2022

Bektaşi Babası giysileri ile birlikte - Hacıbektaş dergahı

Bektaşi Babası giysileri ile birlikte – Hacıbektaş dergahı

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

26Daha fazla mesaj var Hacı Bektaş Veli Kategori
Sizin için önerilen
Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam

Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam Hacı Bektaş, doğumundan altı ay geçince şehadet...