Çilehane Hacıbektaş

Example HTML page

Çilehane Hacıbektaş

Çilehane; Hacıbektaş ilçesini ziyaret eden turistler ve Hacı Bektaş Veli dergahını ziyaret eden ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği ikinci mekandır. Arafat dağı benzeri özellikler ile eşleştirilmiştir. Mekke’deki Arafat dağı ve Hira mağarası manevi mirasını Hacı Bektaş Veli bu mekanda yeniden yaşatmıştır.

Çilehane İbadet yeri, ören ve gezi yeri, hediyelik eşya alışveriş yeri, kurban pişirme yeri gibi bir çok özelliği bünyesinde bulundurur. Heman bitişiğinde Hacıbektaş ilçesinin ana mezarlığı bulunur. Çilehane Hacıbektaş ilçe merkezinden 1,5 kilometre mesafededir.

Hacıbektaş Çilehane

Hacıbektaş Çilehane bölgesinde bulunan yerler

1 – Zemzem Suyu : Hacı Bektaş Veli işaret parmağını toprağa sançmış (sokmuş) ve burada Kerbela’dan gelen ve adına Zemzem suyunu akıtmıştır. Hacı Bektaş Veli  Kerameti ile akıttığı Zemzem suyunu kıyamete kadar akar demiştir. Zemzem suyu şifa ve bereket kabul edilerek ziyaretciler tarafından içilmekte ve evlerine götürmektedirler.

2- Delikli Taş : Hacı Bektaş Deikli Taş içinde mağarada zaman zaman ibadete çekilmiş ve gelen misafirleri ile bazen burada sohpet etmiştir. Delikli taş dünyayı veya insanın çileli yaşamını temsil eder. Sınavını veren arınan kurtuluşa erer Delikli Taş’tan geçer.

3- Hacı Bektaş-ı Veli heykeli : Hacı Bektaş-ı Veli’nin sevgi ve hoşgörüsünü temsil eden Aslan ve Ceylan bir arada olan resminden tasarlanarak yapılmış heykel ziyaretçilerin sevgi ile baktıkları değerli bir eserdir.

4- Ozanlar Heykeli : 2 Temmuz 1993 yılında Sivas ilinde Pir Sultan Abdal Etkinlikleri esnasında Cumhuriyete karşı yapılan gerici ayaklanma esnasında Sivas ilinde bulunan ozanlar heykeli yerinden sökülmüş ve Çilehane’ye getirilerek burada ziyarete açılmıştır. Yaşamını yitirin Cumhuriyet ve Devrim şehitlerinin ruhu şad olsun.

5 – Aşık Mahzuni Şerif kabri : Türk kültürü ve inancı içinde önemli bir yer tutan Aşıklık geleneğinin sevilen örneklerinden Aşık Mahzuni Şerif kabri ve heykeli bir arada çilehane içinde bulunmaktadır.

6 – Minder Kaya : Hacı Bektaş Veli’nin bir çok işaretinin olduğu açık bir doğal bölgedir.

7 – Yedi Ulu Ozan Büstleri : Yedi ulu ozan velilik mertebesine ulaşmış, Allah Muhammed Ali yolunu aşk ile yaşatmışlardır. Seyit Nesimi, Pir Sultan Abdal, Fuzuli, Şah İsmail, Hatayi, Kul Himmet, Virani yedi ulu ozandır.

8 – Ozan ve derviş heykelleri : Aşık Veysel Heykeli, Davut Sulari Heykeli, Aşık İbrahim Heykeli, Feyzullah Çınar Heykeli, Yunus Emre Heykeli, Nazım Hikmet Ran heykeli, Semah Dönenler Heykelleri

9- Şehit ve Aydın Gömütü : İlhan Selçuk, Turhan Selçuk ve Fikret Otyam, Şakir Keçeli kabirleri ve Şehit Uzman Çavuş Emre Türkmen Kabri ve Şehitlik anıtı.

10- Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi : Aynı zamanda Karanlıktan aydınlığa müzesi olarak Hacı Bektaş Veli anma etkinlikleri burada yapılmaktadır.

07.04.2019

cemhaber.com

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6Daha fazla mesaj var Galeri Kategori
Sizin için önerilen
Dağ Keçileri – Geyik Resimleri

Dersim yöresi, Tunceli ilinin doğal yaşamının en anlamlı canlılarından biri de yörede dağ keçisi olarak...