Ahi Evran türbesinde namaz kılanların dikkatine

Example HTML page

Ahi Evran esnaf teşkilatının piridir

Ahi Evran esnaf teşkilatının piridir. Pirlik makamı Muhammed Ali yolunun dört kapıdan dördüncüsünü temsil eden İslam’a ait manevi bir makamdır. Ahi Evran; Muhammed Mustafa’nın nübüvvetini ve İmam Ali’nin velayetini takip eden ulu bir evliyadır. Ahi Evran, Hacı Bektaş veli gibi Osmanlı devletinin harcını atan manevi önderlerden biridir. Yine Şeyh Edebali Osman gazinin hem hocası hem de Kayın pederi olarak Ahi Evran’a bağlı bir erendir.

Ahi Evran türbesinin girişindeki camil

Ahi Evran türbesinin girişindeki cami

Osmanlı hanedanlığı, zamanla bu ulu erenlerin yolundan yavaş yavaş uzaklaşmaya başladı. Bu uzaklaşma ilk olarak ahilere karşı yapıldı. Ahilik yavaş yavaş yok sayılmaya ve dönüştürülmeye yani saltanata bağlanmaya çalışıldı.

Ahi Evran türbesinin girişine bitişik bir cami Ahilerin isteği dışında yapıldı. Oysa Ahiler tekelerde ve mescitlerde ibadet ve öğretilerini yaşatmaktaydı. Özellikle Yavuz Sultan Selim’den sonra tekke ve mescitlerin saltanatın emrine sokulması hız kazanmıştır.

Günümüzde bazı ziyaretçiler Ahi Evran türbesinin girişinde bulunan camide namaz kılmayıp Ahi Evran türbesinin içinde Ahi Evran’a sırt dönülerek namaz kılıyorlar. Ahilik yolunda Peygamberlere ve Evliyalara ve sırt dönmek asla kabul edilmez. Ahi Evran kabrine sırt dönerek namaz kılmak Ahi Evran’a ve onun bağlı olduğu Muhammet Ali nübüvvetine ve velayetine sırt dönmek demektir. Ahi Evran’a sırt dönmek Muhammed Mustafa’ya sırt dönmektir. Muhammed Mustafa’ya sırt dönmek ise Allah’a sırt dönmektir.

Ahi Evran’a sırt dönerek yapılan namaz kılınmaz

ahi evran türbesi camisi içi

Ahi Evran Camisi içi Namaz burada kılınmalı

Ahi Evran kabrinin içinde Ahi Evran’a sırt dönerek yapılan namaz uygulamasına son verilmelidir. Namaz kılmak isteyenler ise türbenin girişine bulunan camide dualarını yerine getirmelidir. Girişte cami varken türbenin içinde vakit namazı kılmaya gerek yoktur.

Bir evliyanın huzurunda kılınan namazların daha fazla sevap olduğuna inanan bu kişiler bilmeden bu niyetlerinin tersine namaz kılmaktadır. Peygamberler ve Evliyaların makamı Adem makamıdır. Secde makamıdır. Kabe’nin secde makamı olmasının nedeni Kabe’de İbrahim peygamberin makamının yani kabrinin olmasıdır.

Açık-seçik deliller, İbrahim’in makamı vardır orada… Ali İmran 97

“Onu kıvama erdirip içine ruhumdan üflediğimde, önünde secde ederek eğilin!”Sad-72

Hani, biz meleklere “Âdem’e secde edin” demiştik de İblis dışında hepsi secde etmişti. İblis, cinlerdendi. Kendi Rabbinin emrine ters düştü…Keyf-50

 www.cemhaber.com

Nihat Vural

12.08.2018

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

52Daha fazla mesaj var Erenler Kategori
Sizin için önerilen
Isparta Veli baba Sultan Serinket-Uluğbey

Veli baba Sultan Türbesi nerede? Veli Baba Sultan Türbesi Isparta ili Senirkent ilçesinin 3 km...