Hacıbektaş Yel Değirmeni

Example HTML page

Hacıbektaş Yel Değirmeni

Hacıbektaş ilçesinde bulunan tarihi yel değirmeni HAYAD ( Hacıbektaş Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği) tarafından onarılarak 21 Ağustos 2021 tarihinde kültür ve turizmin hizmetine açıldı.

Su ve Havanın gücü ile tahılların öğütülmesi MS 6-7 yüzyıllara kadar gitmektedir. Anadolu coğrafyasında ise bu tarihin daha eskilere gittiği görüşü öne çıkmaktadır. Yel değirmenleri 11. Yüzyıl itibaren balkanlar ve Avrupa’da kullanılmaya başlanmıştır.

Hacıbektaş yel değirmeni ise 17. Yüzyılda yapılmış ve 1954 yılına kadar hizmet vermiştir. Türkiye’nin kerpiçten yapılmış ayakta kalan tek yel değirmenidir. Değirmen kültürü, UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesinde yer almaktadır.

Türkiye’de tek olma özelliğine sahip bu kültür mirasın kazanılmasında emeği geçen kişi ve kurumlara şükranlarımızı sunuyoruz.

Detaylı bilgi için : Prof. Dr. Sırrı Bektaş , Taylan Sümer, Necdet Akpınarlı olmak üzere değirmeni kültürel mirasa kazandıran Hacıbektaş Belediyesi, HAYAD – Hacıbektaş Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği kurucu ve yöneticileridir.

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=necdetakpinarli&set=a.3016712815101811

https://www.sirribektas.com/detay/hayad-degirmen

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

29Daha fazla mesaj var Hacıbektaş Kategori
Sizin için önerilen
Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam

Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam Hacı Bektaş, doğumundan altı ay geçince şehadet...