Keçeci Baba Ahi Mahmut Veli Anma ve Kültür Etkinliği

Example HTML page

Erbaa Keçeci Baba Ahi Mahmut Veli Anma ve Kültür etkinlikleri her yıl Ağustos ayının son haftasında yapılmaktadır. Bu yıl 34. kez düzenlenen Keçeci Baba Ahi Mahmut Veli Anma ve Kültür Etkinliği 20 Ağustos 2023 tarihinde Tokat ili Erbaa ilçesi Keçeci Baba köyünde yapıldı.

İstanbul ve Tokat olmak üzere çevre illerden de çok sayıda yurttaş etkinliğe katıldı. Semah ve sanatcıların deyiş ve ozanlardan söyledikleri nefesler ile etkinlik tamamlandı. İlin Milletvekili, valisi, kaymakamları ve devlet erkanının da katılımcıları arasında olduğu etkinlik katılımcıları pişen lokmalar ve yapılan türbe ziyareti ile etkinliğe değer kattılar.

Ahi Mahmut Veli – Keçeci Baba kimdir?

13. yüzyılda Horasan’ Nişabur’dan gelmiş Ahi Evran’a bağlı ermiş kişilerdendir. Ahilik geleneği Ehlibeyt ve Seyit yolu ve soyu ile devam ettiği için Ahi Mahmut Veli’de seyittir.

Keçeci Baba, Gül Ahi Baba, Şah Mahmud Veli gibi isimlerle anılmaktadır.

Ahilik Ahi Evran’dan sonra zamanla Bektaşilik ile tek ve bir olmuştur. Ahi Mahmut Veli soyu dedeleri tarafından yol ve erkan devam etmektedir. Pir talip ilişkisi zorlu da olsa geleneksel olarak köyde uygulanmaktadır. Ahi Mahmut Veli’ye bağlı köyler ise Tokat, Amasya, Samsun, Sivas, Çorum, Ordu illerinde bulunmaktadır.

Her nebi ve Velinin bir mesleği vardır. Ahi Mahmut Veli’de keçeci mesleğinden olduğu için Keçeci Baba olarak anılmaktadır. Bu aynı zamanda Keçecilerin başı anlamında da kullanılmaktadır. XIII, yüzyıl ortalarında şehit düştüğü tahmin edilmektedir.

Keçeci Baba Sancağı

Keçeci Baba Türbesi’nde bir sancak bulunmaktadır. Sancağın Keçeci Baba’nın oğluna ait olabileceği yönünde araştırmalar sancak üzerindeki yazıdan ulaşılmaktadır.

Sancak; Anadolu’daki herhangi bir savaş anında sancak  türbedeki yerinden kaybolmakta ve savaş bittiğinde ait olduğu yere dönmekteydi. Sancak geri döndüğünde ucundan kan damladığı köylüler tarafından anlatılmaktadır.

Keçeci Baba ile ilgili bir çok keramet anlatılmakta, türbeyi ziyaret edenlerin şifaya kavuştuklarına dair yaşanmış bir çok anlatım bulunmaktadır.

Keçeci Baba üzerine çok sayıda araştırma ve tez hazırlanmıştır. Bunlardan biri Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Lisansüstü Enstitüsü bünyesinde Melike Tepecik tarafından yapılan “Keçeci Baba Ocağı Üzerine Nitel Araştırma” çalışmasıdır.

 

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

52Daha fazla mesaj var Erenler Kategori
Sizin için önerilen
Isparta Veli baba Sultan Serinket-Uluğbey

Veli baba Sultan Türbesi nerede? Veli Baba Sultan Türbesi Isparta ili Senirkent ilçesinin 3 km...