Hacı Bektaş-ı Veli Etkinliği için öneriler

Example HTML page

ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUZ…

Hacı Bektaş-ı Veli Anma etkinliklerinde konserler ve siyasi söylemler daha fazla öne çıkmaktadır. Amaç Hacı Bektaş-ı Veli kültür ve inancını gelen yüzbinlerce ziyaretçiye doya doya yaşatmak olmalıdır. Hacı Bektaş-ı Veli inanç ve kültürünü içeren etkinliklerin daha fazla öne çıkması gerekir.

Her geçen gün maddi, dünyevi konular ile manevi boşluğa düşen ve ahlaki kaygılar ile arayış içine giren kişilere yapılacak en büyük hizmet Hacı Bektaş-ı Veli inanç ve kültürünü anlatmak olacaktır.

Anma etkinliklerinde on binlerce kişiyi Hacıbektaş ilçesine getirmek değil, inanç ve kültürü yaşayarak öğretecek kadar kişiyi ilçeye getirmektir. Gelen ziyaretçilere türbe ziyareti hakkında detaylı bilgi vermek, Hacı Bektaş veli hakkında sunum yapmak, inanca uygun ibadetleri yaşatarak yerine getirmek daha fazla etki sağlayacaktır.

Balkanlarda bulunan tekke ve ocakların etkinlikte daha fazla yer alması, tanıtım yapması sağlanmalıdır. Anadolu’da bulunan ocakların etkinlik tanıtımına dahil edilmesi bu ocakların çadır kurarak ocaklarını ve inançlarını tanıtması sağlanmalıdır.

Suriye, Irak, İran, Türkmenistan gibi Hacı Bektaş-ı Veli izlerinin olduğu ülkeler ile işbirliğine gidilmeli ve bu bölgelerler kültür ve inanç işbirliğinin sağlanması.

Diyanet, Kilise, Havra gibi inanç kurum ve sivil toplum kuruluşları ile Hacı Bektaş-ı Veli inanç ve kültürünün “inanç hürriyeti” temelinde işbirliğine gidilmesi ayrımcılığın önüne geçmek için çalışmalar yapılmalıdır.

Hacı Bektaş-ı Veli inancının yeterince anlatılamaması, yaşatılamaması sonucu inanç alanında cemaatler halkımızın temiz inançlarını sömürmektedir. Hacı Bektaş Veli inanç ve kültürünün öne çıkarılması ve gelen ziyaretçilere tanıtımının yapılması inanç sömürüsünün azalmasına neden olacaktır.

Hacı Bektaş Veli etkinliklerini Türkiye ve Avrupa’da bulunan cemevleri vasıtası ile kutlanması ve yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.

Kadıncık ana ve Bektaş Efendi türbeleri yaz aylarında hafta sonu açık olması ve gelen ziyaretçilere bilgi verilmesi sağlanmalı.

Turist rehberlerine Hacı Bektaş-ı Veli ve Bektaşilik hakkında hazırlanacak dökümanlar ile bilgi verilmelidir.

Hafta sonu otobüslerle gelen toplu ziyaretçilerin hizmetine belediye tesisleri hizmet vermelidir. Özellikle kurban kesimi yapan kişilerin kurbanlarını toplu olarak pişirmeli ve gelenlere sunulmalıdır. Belediye düğün salonu, belediye binasının altında bulunan toplantı salonu bu hizmete verilmelidir.

Hacıbektaş belediye binası girişinde bulunan belediye hizmet birimleri üst kata çıkarılmalı ve bu kat gelen ziyaretçilerin oturacağı, bilgi alacağı, sinevizyon gösterisi seyredebileceği, çay içeceği alan olarak yeniden düzenlenmelidir.

Yaz aylarına Çilehanede kurulacak büyük bir çadır ile gelen ziyaretçilere tanıtım, bilgi ve cem ibadeti hizmeti sunulmalıdır. Bu hizmet her yıl bir dergah ve ocağın gözetiminde ve öncülüğünde olmalıdır.

Dışarıdan gelen ve maddi durumu uygun olmayan ziyaretçiler için açık araç otopark ve çadır alanı kurulmalı ve bu alanda temizlik, tuvalet ve bilgilendirme hizmeti yapılmalıdır. Bu hizmet yine derneklerin koordinasyonunda ücretsiz ve gönüllü yapılmalıdır. Çadır kuracak ve Araç otoparkında kalacak araçlar üç boyunca ücretsiz olmalıdır. Geleneksel olarak üç gün misafir olarak kabul edilen ziyaretçilere hizmet etmek Hacı Bektaş Veli inancının temelidir ve ibadet olarak yapılır.

Çevre iller ile koordinasyon ve ulaşım için bu illerle işbirliğine gidilmeli, Ahilik ve Mevlevilik etkinlik kapsamına alınmalı ve koordinasyon sağlanmalıdır.

Hacıbektaş belediyesi öncülüğünde kurulacak esnaflar gurubu ile her yıl esnaflardan toplanacak para ile kurban kesimi yapılmalı ve pişirilen lokmalar kazanlara gelen ziyaretçilere Hacı Bektaş-ı Veli lokması olarak aşk ile dağıtılmalıdır.

ÖNERİ VE TAVSİYELERİNİZİ BEKLİYORUZ…

NİHAT VURAL

01.07.2019

www.cemhaber.com

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20Daha fazla mesaj var Etkinlik Kategori
Sizin için önerilen
keçeci baba - Ahi Mahmut Veli
Keçeci Baba Ahi Mahmut Veli Anma ve Kültür Etkinliği

Erbaa Keçeci Baba Ahi Mahmut Veli Anma ve Kültür etkinlikleri her yıl Ağustos ayının son...