Hacı Bektaş-ı Veli Etkinlikleri Üzerine

Example HTML page

Hacı Bektaş-ı Veli anma etkinlikleri bu yıl; covid-19, siyasi rekabet ve derneklerin rekabeti gölgesinde geçti.

2019 yılı anma etkinliklerini iyi yönetemeyen Hacıbektaş belediyesi bu yıl sorunların daha fazla büyümesi altında etkili bir çözüm sunamadı.

  • Hacıbektaş belediyesi idari olarak kimseye danışmak mecburiyetinde olmamasına rağmen Hacı Bektaş-ı Veli ile ilgili konularda paydaşlar ile daha faydalı ve çözüm üreten bir süreci oluşturmak zorundadır. Hacıbektaş belediyesi; İstanbul belediyesi, Kültür bakanlığı, siyaset ve dernekler arasında gölgede kalmış görüntüsü verdi.
  • Kültür Bakanlığı 2019 yılı etkinliklerdeki Hacıbektaş belediyesi hatalarını fırsata çevirerek Hacıbektaş belediyesine desteğini çekti ve bu yıl alternatif etkinlik düzenledi. Bu etkinlik bürokrasi dışında halka yer vermeyerek kutladı. Kültür bakanlığı kendisi düzenledi, kendisi konuştu, kendisi dinledi.
  • İnanç dernekleri sürece olumlu katkı sunması ve etkinlikte olmaları bu yıl sağlanamadı. Bunun iki sebebi olabilir. Hacıbektaş belediyesinin süreci olumlu olarak yönetememesi, ikincisi ise dernekler arasındaki rekabet. Dernekler sadece hizmete odaklanmaları gerekirken kendi aralarında baş olma yarışına devam ediyorlar. Bu halleri ile inanç alanında halka bir şey verme özelliklerini kaybetmiş görünüyorlar.
  • Hızır Avusturya derneği taktir edilecek bir hizmet ile Hacıbektaş’a gelecek ziyaretcilere hizmet edecek bir tesisi salgın döneminde tamaladı. Hızır Avusturya derneğine yapıcı eleştiriler yapılması ve yapılan hizmeti yok sayılmaması gerekiyor.
  • Covid-19 konusunda tıp insanların görüşünü alarak inancın ve kültürün öne çıkacağı bir etkinliği oluşturmalı ve yıllardır konser ve siyasi konuşmalar ile kalıplaşan etkinlik değişmelidir.
  • Etkinlikte çok insanı bir araya getirmek değil, Hacı Bektaş-ı Veli kültür ve inancını gelen ziyaretçilere daha iyi ve faydalı şekilde anlatmak olmalıdır.
  • İstanbul Büyük Şehir belediyesinin hizmetleri takdir toplamış ve bizleri sevindirmiştir. Devlet kurumları ayrımcılık yapmadan ve Hacı Bektaş-ı Veli kültürünü asimile etmeden ve siyasi rant elde etmeden hizmet etmelidir. Kültür bakanlığı ve İstanbul Büyük Şehir belediyesi bu etkinlikte Hacıbektaş belediyesini gölgede bırakmıştır.
  • Etkinliklere gelen ziyaretçilerin konaklama, yeme gibi ihtiyaçları cem evleri ve dernekler ile koordine edilerek planlanması bu yıl yine yeterli değildi.
  • Etkinlik konuşmalarında; inanç alanında oluşan tahribatın, inançlar arasında yaratılan çatışmaların, inanç sömürüsünün giderilmesi konusunda mesajlar yetersiz kaldı. Cumhuriyetin ilan edileceğini ilk Hacıbektaş’ta açıklandığına göre cumhuriyete karşı yapılan saldırılara cevap verme yetersiz kaldı.

Daha söyleyecek çok şey olmasına rağmen rızalık üzerine kurulan ahlak, sevgi, hizmet ve olgun insan hedefi olan Hacı Bektaş-ı Veli inanç ve kültüründen yeterince faydalanamadığımızı bir kez daha gördük.

 

Nihat Vural

17.08.2020

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

29Daha fazla mesaj var Hacıbektaş Kategori
Sizin için önerilen
Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam

Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam Hacı Bektaş, doğumundan altı ay geçince şehadet...