Hacı Bektaş-ı Veli – Seyyid Mahmut Hayrani

Example HTML page

Seyyit Mahmut Hayrani Kimdir?

Kureyş Ocağı evlatlarından olan Seyyid Mahmud Hayrani Konya ilinin Akşehir ilçesinde 13 yüzyılda  dergahını kuran Muhammed Ali evladı ulu bir pirdir. Evliya olarak kabul edilir. Hz. Muhammed ve Hz. Ali soyuna dayanan Kureyş ocağı evlatları Horasan’dan Anadolu’ya göç etmişlerdir. Anadolu’da ilk yerleştikleri bölge Tunceli, Erzincan ve Adıyaman’dır. Konya, Bingöl, Erzurum, Malatya, Muş Elazığ illerine de yayılan ocak evlatları Türkiye’nin geniş bir bölgede yaşamaktadır. En yoğun ocak evlatları ve talipleri Tunceli ilinde yaşamaktadır. Seyyit Mahmut Hayrani Selçuklular dönemi bu ilden Akşehir’e gelip yerleşmiştir. Bu ocağa ait çok sayıda Evliya makamı halen ziyaret olarak binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Hacı Kureyş, Düzgün baba, Seyyit Mahmud Hayrani, Derviş Divane, Baş Köylü Hasan Efendi gibi evliyalar bu ocak evlatlarıdır.

Seyyit Mahmut’un Hünkarı Ziyarete gelmesi

Hacı Bektaş’ın ünü her yana yayılmıştı, her taraftan erenleri görmeye geliyorlardı. Akşehir’de bir er vardı, adına Seyyid Mahmud-ı Hayrani derlerdi. Bu er, bir arslana bindi, bir yılanı da kamçı yaptı, üç yüz Mevlevi dervişiyle, Hünkar’ı. görmek için yola çıktı. Sulucakarahöyük’e yaklaşınca, bu hali Hünkar’a haber verdiler, Aliler sırtına yaklaştı dediler.

Hünkar,o gelen kimse dedi, canlıya binmiş, gelmiş; biz cansıza binelim.“ Kızılca Halvet” yakınında bir kızıl kaya vardı, bir dam duvarı kadar büyüktü. Hemen o kayanın üstüne bindi, “ey kayacık” dedi, “Tanrının izniyle o gelen erenlerden yana yürü”. Kaya, hemencecik kuş açar gibi gürleyip Aliler sırtına doğru yürümeye başladı. O kayanın, şimdiki halde başı, tıpkı bir kuşa benzer.

Öte yandan Seyyid Mahmud-ı Hayrani de Aslan üstünde, elinde yılan, gelirken bir de baktı ki Hünkar, cansız bir kayaya binmiş, yürütüp gelmede. “Er nazarında küstahlık, edebsizlik etmişiz” deyip aslandan indi, yılanı da elinden attı. “Er nazarına küstahça gelmişiz” dedi, Hünkar’a karşı vardı. Hünkar da kayaya dur dedi, kaya durdu. Seyyid Mahmut’la dervişler, Hünkar’ın eline ayağına düştüler. 0 Tekke kayanın dibinde oturdular. Tam bir hafta Sohbet ettiler, yediler, içtiler, sema safa ettiler.

Hünkar’ın Seyyit’e Hayranım demesi

Etraftan işiden muhipler, aşıklar da geldiler. Bir hafta sonra Seyyid Mahmüd-ı Hayranı, peymançeye durdu, izin istedi. Hünkar, Hayran’ım dedi, yürü, seni o bulunduğun yere saldık; orası, ekmeğin olsun. Seyyid Mahmüd-ı Hayrani, erenlerin safa – nazarını aldıktan sonra vedalaşıp Akşehir’e doğru yürüdü gitti.

Hünkar’ın Hayranım demesi ile Seyyit Mahmut’un adı Seyyit Mahmut Hayrani olarak kaldı. Günümüzde Hacıbektaş ilçesinde  Aykaya olarak bilinen bu kaya yerinde durmaktadır. Ziyaretçiler buraya gelir ve niyaz ederek dua ve dileklerde bulunurlar.

Kaynak : Hacı Bektaş-ı Veli Velayetnamesi

Seyyit Mahmut Hayrani Türbesi Nerede?

Adres: Anıt, Seyyid Mahmut Hayrani Sk. No:11, 42550 Akşehir/Konya ilindedir. Tekke ve zaviye kısmı 1925 yılında kapanmıştır. Türbe kısmı ise ziyaretçilere açıktır. 

Seyyit Mahmut Hayrani türbesinin sandukası ise İstanbul’da bulunan Türk İslam Eserleri Müzesi’nde bulunmaktadır.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

26Daha fazla mesaj var Hacı Bektaş Veli Kategori
Sizin için önerilen
Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam

Hacı Bektaş-ı Veli dergahı ve dergahta yaşayan İslam Hacı Bektaş, doğumundan altı ay geçince şehadet...